Jokunen vuosi sitten tein paljon keikkaa yhteen savolaiseen kaupunkiin paikallisen tapahtumajärjestäjän toimesta. Keikat olivat oikein hyviä, tapahtumajärjestäjä piti hyvää huolta musikanteista ja ajelin oikein mielelläni sinne aina komennuksen tultua.

Tein keikkaa melko pienillä palkkioilla, ihan vain sen vuoksi, että keikat olivat mieluisia ja niillä tuntui olevan jatkuvuutta. Palkkiot myös usein jaotettiin niin, että tapahtumajärjestäjän edustama yhdistys maksoi osan ja tapahtumapaikka toisen osan. Näin oltiin tilanteessa win-win-win. Ehdin käymään pari kolme vuotta pari kolme kertaa vuodessa siellä. Viimeinen keikka taisi olla pääsiäisen tai vapun tienoilla jokunen vuosi sitten.

Sitten ei kuulunut mitään. Kunnes reilu vuosi, kesäkuussa, viimeisen keikan jälkeen olin saanut puhelun. Mulla oli uusi puhelin ja osa vanhoista numeroista oli jäänyt edeltävään puhelimeen, joten en tunnistanut numeroa. Reippain mielin soitin takaisin saamaani puheluun ja sieltä iloiseksi yllätykseksi vastaakin tämä vanha kunnon tapahtumajärestäjä. Riemastuneena yllättyen aloin kysellä kuulumisia, mutta hänpä alkoikin syyttämään minua huijauksesta ja kaksoislaskutuksesta!! Siis vuosi ja kaksi kuukautta viimeisen keikan jälkeen! Hän sanoi olevansa kyseisellä tapahtumapaikalla selvittelemässä asioita ja nyt siellä ihmetellään miksi olen laskuttanut sekä yhdistystä että tapahtumapaikkaa(vaikka molemmat olivat aikanaan maksaneet laskut sovitusti!!??).

Minulla ei vanhassa kalenterissa ollut merkintä kuin laskun kokonaissummasta ja keikkapaikasta ja kun tekee sen sata keikkaa vuodessa ei voi ihan varma olla kaikista yksityiskohdista mitä on sovittu, mutta siitä olin varma, että niin pienellä summalla kuin mitä hän kiljui puhelimessa en olisi Savoon ajanut. Olin erittäin hämilläni puhelun luonteesta. Hän myös uhkaili minua lakimiehellä ja sitten keskustelu kääntyi jotenkin teostokorvauksiin. Hän raivostuneena syyllisti minua, että olen ilmoittanut soittamani biisit esiintymisilmoituksena teostoon.

Kysyin häneltä varovasti, että mahtoiko tapahtuma olla julkinen, johon hän vastasi, että todellakin(!), mainoksia levitettiin 200km säteellä aikanaan. Tähän pystyinkin helpottuneena vastaamaan, että kuule, kaikista julkisista tapahtumista tulee maksaa teostokorvaukset. Hän pauahasi minulle 700-800e teostokorvauksesta, mutta minusta se kuulosti siltä, että siinä oli tapahtumapaikan koko vuoden lasku isketty herralle käteen maksettavaksi. ”Kaksoislaskutuskin” unohtui teostokorvauksen rinnalla ja loppujen lopuksi en ollut ihan varma mistä hän eniten oli mielensä pahoittanut, vaiko vain siitä, että oli omat asiansa sotkenut.

Sain herran rauhoiteltua keskustelun aikana miten kuten ja puhelu päättyi. Oli onni, etten ollut kuunnellut vastaajaviestiä, jonka hän oli jättänyt soittaessaan minulle. Vastaajaviestissä hän nimittäin ensimmäisessä lauseessa uhkasi minua lakimiehellä. Jos tämän olisin kuullut, puhelun sävy minun osaltani olisi varmuudella ollut vahvasti asiattomampi, mutta kun kaikki tuli ikään kuin puskista, en voinut muuta kuin ihmetellä. Tämän puhelun jälkeen ei ole hänestä tai lakimiehistä kuulunut mitään.

Hienoja muistoja jäi loistavista keikoista, vaikka puhelu hieman himmensikin niiden loistoa.